niedziela, 28 czerwca 2015

Rafaello z kaszy jaglanej

Już dawno nie było nic pysznego, ale za to dziś przepis na jaglane cudo!:)
Ten przepis jest bardzo prosty, a kulki są naprawdę przepyszne. Przepis znaleziony w internecie, na pewno zagości u Mnie na dłużej!
Do przygotowania kulek rafaello potrzebujemy:
-pół szklanki kaszy jaglanej (przepłukanej w zimnej, a później gorącej wodzie)
-szklanka mleka (u Mnie roślinne ale może być każde inne)
- 3-4 łyżki miodu (u Mnie ksylitol, może być cukier trzcinowy)
- łyżka oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 120g wiórek kokosowych
Wypłukaną kaszę gotujemy z mlekiem na wolnym ogniu do wchłonięcia mleka, w tym czasie 100g wiórków prażymy na suchej patelni (ostrożnie, szybko się przypalają). Kiedy kasza wchłonie mleko dodajemy miód/ksylitol, olej kokosowy/masło, uprażone wiórka i dokładnie mieszamy.
Jeszcze ciepłą masę nabieramy i formujemy kulki, obtaczając w pozostałych wiórkach.
Gotowe kulki wkładamy do lodówki do schłodzenia chociaż ja uwielbiam jeszcze takie ciepłe!
Następnym razem wprowadzę małą modyfikację i do każdej kulki włożę uprażony migdał, myślę że będą jeszcze lepsze.
Polecam ten przepis, już dawno nie jadłam tak dobrej, prostej i bardzo dietetycznej słodkości.
Można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz