niedziela, 14 czerwca 2015

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy

Dziś chciałabym się podzielić przepisem na pyszne i zdrowe ciasto z ciecierzycy. Bez jajek, bez glutenu, bez mąki. Smak cieciorki nie jest wyczuwalny, ciasto ma aksamitną konsystencję.Przepis znalazłam w internecie, ale nie byłabym sobą gdybym zrobiła je dokładnie jak mówił przepis. Wprowadziłam kilka zmian i oto jest:)
Potrzebne składniki:
-3szklanki ugotowanej cieciorki(ok.1,5 szklanki przed ugotowaniem), ewentualnie 3 puszki ciecierzycy
-pół szklanki płatków jaglanych
-pół szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem, miodem, dowolną substancją słodzącą)
-3 łyżki kakao (można również dodać pół tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ja ze względu na grzybicę nie mogłam jej użyć)
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. Pół szklanki dowolnego mleka roślinnego(u Mnie migdałowe, myślę że super sprawdzi się kokosowe bo doda kokosowego aromatu)
Wszystko składniki łączymy ze sobą i miksujemy. Uwaga, masa wychodzi bardzo gęsta, mój robot prawie wyzionął ducha!Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek/oleju kokosowego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40minut.
Jeżeli ciasto będziemy piec 10-15 minut dłużej, będzie ono suchsze, ja uwielbiam konsystencję brownie więc 40 minut było wystarczająco.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możemy jeszcze zrobić polewę. Oczywiście ja zrobiłam:)
Wystarczą 3 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru),2 łyżki kakao i 4-5 łyżek mleka roślinnego.
A oto i Moje cudo od początku do końca







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz