By艂 ju偶 przepis na ciasto z cieciorki i ze szpinaku,teraz czas na buraczane brownie馃槃Jak zawsze przyszed艂 mi do g艂owy pomys艂 i zacz臋艂am wertowa膰 internet.Przepis贸w na ciasto z wykorzystaniem burak贸w jest mn贸stwo,ja jak zwykle nie trzyma艂am si臋 偶adnego z przepis贸w dok艂adnie i upiek艂am swoj膮 wariacj臋.
Ciasto smakuje jak brownie.Jest mocno kakaowo- karobowe z delikatnym posmakiem burak贸w.Ale od razu sprostuj臋-ten posmak naprawd臋 艣wietnie si臋 komponuje w cie艣cie i tak naprawd臋 w og贸le nie przeszkadza.A pisze to Kto艣,kto tak naprawd臋 burak贸w nie lubi!Uwielbiam je jako chipsy i w tym cie艣cie,nie znosz臋 w ka偶dej innej postaci!
Do brownie potrzebujemy:
- 600g burak贸w( ja kupuj臋 ju偶 ugotowane i zapakowane pr贸偶niowo)
- 150dkg m膮ki(u Mnie 偶ytnia typ 2000 ale mo偶na u偶y膰 tak偶e orkiszowej,pszennej i ka偶dej innej kt贸r膮 lubimy)
- 5 艂y偶ek kakao
- 3艂y偶ki karobu ( mo偶na pomin膮膰 ale w takim przypadku trzeba doda膰 wi臋cej kakao)
- p贸艂 szklanki ksylitolu ( mo偶na zamieni膰 na cukier,mi贸d, inny s艂odzik w zale偶no艣ci od preferencji. Co do ilo艣ci to oczywi艣cie mo偶na doda膰 wi臋cej s艂odyczy,warto spr贸bowa膰 i zadecydowa膰 przed wstawieniem do piekarnika)
- 4 bia艂ka jajek
- 2 ca艂e jajka
- 2 艂y偶ki cynamonu
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Buraki blenduj臋 w wysokim naczyniu ( lubi膮 chlapa膰),nast臋pnie dodaj臋 kakao,karob,cynamon i ksylitol i wszystko jeszcze dok艂adnie blenduj臋.Do masy dodaje jajka i m膮k臋 z 艂y偶eczk膮 proszku do pieczenia,wszystko bardzo dok艂adnie mieszam.Sprawdzam te偶 smak,buraki s膮 r贸偶ne,czasem dodaj臋 wi臋cej kakao,cynamonu czy ksylitolu.Wszystko zale偶y od preferencji:)
Gotowe ciasto przelewam do blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia i nat艂uszczonej olejem kokosowym i piek臋 ok 80 minut w 170stopniach.
Po wyj臋ciu i ostudzeniu cz臋sto jako wisienka na torcie robi臋 polew臋 z kakao,ksylitolu,oleju kokosowego i mleka migda艂owego.A p贸藕niej ju偶 tylko delektuj臋 si臋 mokrym,mocno kakaowym brownie馃構
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz