Przepis na ten chleb wpadł w Moje ręce przypadkiem.Ponieważ nie używam drożdży ze względu na grzybicę i nigdy nie próbowałam robić samodzielnie zakwasu, stwierdziłam że przepis wart jest wypróbowania. Co prawda uwielbiam Mój chleb czystoziarnisty ale ten jest równie dobry!Smakuje jak razowiec, kasza nie jest wyczuwalna no i ta skórka-obłędna😛
A przepis jest banalny😄
Potrzebujemy nieprażonej kaszy gryczanej i.... nic więcej😄Ja za drugim razem dosypałam trochę ziaren i wyszło ekstra, ale chleb bez ziaren też Was nie rozczaruje. Moja foremka została upieczona z 500g gram kaszy.
Pierwszego dnia kaszę zalewamy ciepłą wodą tak,żeby wola zakryła kaszę i zostawiamy na 24 godziny. Prawdopodobnie po kilku godzinach będziecie musieli dolać wody bo kasza ją wchłonie a zasada jest taka,że poziom wody musi być trochę ponad poziom kaszy.
Następnego dnia możecie zauważyć pianę na powierzchni wody- to zupełnie normalne i wręcz pożądane. Oznacza to tylko naturalny proces fermentacji,to właśnie dzięki temu nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu do tego przepisu. Na drugi dzień również należy kaszę z wodą zblendować na gładką masę,dosolić do smaku,ewentualnie dodać np.ziarna słonecznika,dyni,sezamu czy siemię lniane, ewentualnie kminek,bazylię, suszone pomidory etc.
Tak przygotowaną masę zostawiamy na kolejne 24 godziny po czym przekładamy do blaszki i pieczemy w 170 stopniach do suchego patyczka.Nie chcę podawać czasu pieczenia, bo każdy piekarnik jest inny,każdy z Nas lubi także różny stopień wypieczenia chleba.
Ja na przykład piekę swój ok godziny, ale bardziej sugeruję się patyczkiem niż czasem.
Teraz należy tylko poczekać aż chleb wystygnie i można chrupać. Absolutnie cudowna w tym chlebie jest skórka- chrupiąca i pyszna!
Serdecznie polecam ten przepis bo jest bardzo prosty a efekt zaskakujący. Smacznego😊
Witam ��, czyli ile dni ma się w sumie moczyć ta kasza przed zblendowaniem , 24 godziny czy 48 godzin i wtedy zblendowac na masę i zostawić na kolejne 24 godziny do fermentacji ?? I czy już zblendowane do fermentacji należy odrazu umieścić w tej foremce co będzie się piekło czy można w misce a potem przełożyć ?? Dziękuję z góry za odpowiedź ��
OdpowiedzUsuń